Koden knækket i Ulvedal

Visninger: 2269

Dagens sportræning i Ulvedal plantage ved Karup blev en aha-oplevelse. Det ser ud til at jeg har knækket koden i forhold til Valkyrjas start og efterfølgende koncentration. Udfordringen har været, at Valkyrja var "flagrende" i selve starten og for ivrig til at kunne koncentrere sig ud om selve opgaven - at gå spor.

Med tre spor af hver ca. 150 meter, var dagens fokus på opstarten. Jeg besluttede ikke kun at lufte Valkyrja inden hun skulle gå sine spor, men at koncentrere mig fuldt om hende. Det betød at jeg tog hende ud af bilen efter at have været med til at lægge 3 lignende spor til en anden hund.

Vi havde god tid til en dejlig travetur i skovområdet mens Valkyrjas spor blev lagt. Hun fik snuset til mangt og meget og vi gik bagefter til samlingspladsen, hvor vi mødtes med de andre til frokost, kaffe og kage.

De andre kørte tilbage til Ulvedal, Valkyrja og jeg gik. Mens de første par hunde gik deres spor, gik Valkyrja og jeg igen i skoven. Her lavede vi balanceøvelser og slappede af. Valkyrja virkede rolig men samtidig fokuseret og klar til opgaven.

Det blev vores tur. Valkyrja fik sit "arbejdstøj" på - seletøjet og den 10 meter lange sporline - og fik anvist det første anskudssted. Jeg havde Valkyrja i kort snor og satte mig ned. Hun var straks meget interesseret, men jeg tvang mig til at blive siddende lidt, roede i anskudsstedet og lod Valkyrja snuse.

Hun kiggede på mig, fik startordet "spore", vendte rundt og gik afsted i den anviste retning. Næsen i jorden, koncentreret, i roligt tempo. Hun gik spor. Jeg gav roligt mere og mere line. Valkyrja arbejdede sig videre hen af sporet. Hele tiden 8-10 meter foran mig i stram line, koncentreret og uden søge min hjælp. Jeg roser hende løbende og selv om hun ikke kigger op, er det tydeligt at se på hendes kropssprog at hun nyder rosen og det igangværende arbejde.

Et par gange blive hun distraheret af krydsende dyreveksler. Her ændrer hendes holding og kropssprog sig og hun blive mere opmærksom på sine omgivelser. Jeg benytter disse ændringer til at stoppe op og lade Valkyrja selv arbejde sig tilbage på sporet. Ved hjælp af min lineføring får jeg hende tilbage til det sidste sted, hvor hun havde næsen i jorden - hvor hun hvergang igen vender tilbage til det oprindelige spor.

Meget målrettet finder hun det første løb, får mere ros og de ekstra gode spor-guffer. Jeg er glad da vi får anvist andet anskudssted og det er en endnu mere målrettet valkyrja der straks sætter i gang ad sporet. Vi er nu et i lidt mere åbent område af skoven og der kommer en del vindstød. Valkyrja bruger vinden, går lidt med, vender rundt op i vinden finder sporet og går videre.

Dette spor går over en del kvas og stammer. Valkyrja er vant til sådant underlag og arbejder raskt i det. Jeg skal arbejde koncentreret og hurtigt og forsøge ikke at få lavet pludselige ryk i linen. Det lykkes udmærket indtil Valkyrja vikler sig rundt om en væltet stamme. Så snart hun er fri går hun videre, koncentreret, gennem en kvasbunke og hen ad sporet.

De gange hun bliver distraheret af anden fært og krydsende dyreveksler, formår hun at udnytte vinden og omgivelserne og at tolke mig. Hver gang finder hun hurtigt sporet igen og hun ser rigtig glad ud da hun finder andet løb og endnu engang får ekstra ros og gode spor-guffer.

Jeg er overvældet og spændt på sidste spor. Det bliver for en stor dels vedkommende, en kopi af de to foregående spor. Koncentrationen er stadig god, men farten er lavere. På trods af dette tegn på træthed, går hun også dette spor i overbevisende stil. Efter endnu en gang ros og spor-guffer, er det en meget veltilpas Valkyrja der ruller sig i skovbunden og skal rundt og hilse på alle i gruppen.

Jeg er glad og savner ord for den oplevelse Valkyrja og jeg lige har haft. Vi knækkede koden og jeg glæder mig allerede til næste træningsgang.