Vildtsporprøve i det svenske

Visninger: 414

Det indledende billede på forsiden af naskur.dk er taget midt i sporets startboks, et 25x25 meter stort område indenfor hvilket, at hunden selv skal opsnuse sporets start. Herover, desværre i en lidt dårlig kvalitet, et billede af Bylur og jeg efter præmieringen.

Lørdag d. 13. maj deltog Bylur og jeg i Årsunda Vildtspårtävling 2023, en sporcup arrangeret af dedikerede opdrættere fra Årsunda området og som i år afholdtes for 3. gang. Bylur var tilmeldt i “åbenklasse”, klassen for hunde der har gået spor i det svenske tidligere eller allerede er champion i hjemlandet. Sporene har en længde på 6-800 meter og en liggetid på 12-24 timer.

Sporopbygningen er anderledes end den jeg kendte fra Danmark. Den største forskel er nok, at sporet gøres meget jagtnært gennem en skudprøve. Det foregår på den måde, at dommeren stopper hund og fører 50-100 meter inden sporslut, går ca. 10 meter frem foran hunden og skyder et skud i sporets retning. Hunden skal derefter genoptage sporarbejdet og selvstændigt finde frem til “dyret” ved sporslut. Kan hunden ikke fortsætte fordi den f.eks. er skudræd, kan den ikke præmieres. Bylur havde et lille tab i koncentration ved skuddet, men kom heldigvis fint i gang igen og fandt selvstændigt frem til “dyret” ved sporslut.

Som en lille ekstra kuriositet, var der også fært af frisk vildsvin på Bylurs spor. Jeg undrede mig over hans adfærd i det første vinkelrette knæk, hvor der var rodet i jorden. Her var han meget snusende og samtidig lidt tøvende, Jeg fik efterfølgende at vide fra dommeren, at der var tale om vildsvin. Alt i alt en indsats som dommeren kvitterede for med en 1. præmie. Bylur bliver dermed den første DKK registrerede islandske fårehund, som gennemfører en svensk åbenklasse vildtsporprøve med en 1. præmie og den første som opnår svensk vildtsporchampionat.

Ud over at gå spor med Bytur var jeg så priviligeret at jeg også fik lov at gå spor med Liselottes hund Lappbergets Vilja - en hund jeg mødte for første gang på dagen for konkurrencen. Hun fik også 1. præmie og blev kåret som dommernes favorit blandt de 18 deltagende hunde.

Tusind tak til Lina og Naemi for et veltilrettelagt og velgennemført arrangement - og også stor tak til dommerne fra Dreverklubben.