Tid for vinterpause…

Det er længe siden jeg har opdateret Naskur.dk. Det skyldes flere ting og jeg er stadig ikke blevet træt af den seneste artikel (the winner takes it all…), hvor Bylur i overbevisende stil blev den bedste af mere end 60 deltagende hunde og udover at blive BIR - bedst i racen - også løb med titlen “Klubvinder 2023”.

Siden træfudstillingen, er det blevet til 5 yderligere udstillinger og to sporprøver, og så er der bare gået masser af tid med at passe hunde i det daglige. Nå ja, jeg har også været i Norge af flere omgange, for at vandre med nogle af hundene og senest for at se og vurdere hvalpene efter Vina og Flóki.

Udstillingsåret 2023 er ved at være slut. Der er én udstilling tilbage - Norsk Kennelklubs udstilling i Sandefjord d. 25/11. Når den er ovre, kan vi gå på vinterpause og begynde at tænke på, hvad vi vil prioritere i 2024. For Bylurs vedkommende er der, udstillingsmæssigt, ikke rigtigt mere at komme efter i Danmark og Norge, så jeg regner med at vi vil prioritere det svenske og forsøge at få såvel et nationalt, et nordisk og et internationalt CERT. Alle tre vil udløse titler for Bylur.

Senest i dag deltog Bylur i Dansk Kennelklubs internationale udstilling i Herning. Dommer Morten Matthes vurderede Bylur til Excellent med CK (Champion Kvalitet) og placerede ham som nr. 3 med flg. kritik: “Ganske robust og maskulin han, godt højde og længde forhold, tilpas styrke på det trekantede hoved, velformet mørke øjne, velansatte oprettede øre, korrekt saksebid, moderat god hals længde, stram overlinie, velansat og velbåren hale, god fylde på bryst og krop, tilstrækkelig lige forben, god længde på skulder og overarm, velvinklet fremme, noget knap vinklet bag, stærke poter, fint temp., ikke i fuld pels i dag, men god tekstur, bevæger sig med god energi men en smule snævret bag.”

I går vurderede dommer Eva Liljekvist Borg ham til Excellent og placerede ham som nr. 3 med flg. kritik: “Veltypet han med maskulint bra huved. velbåren øren. tilrekligt kraftigt næseparti. udmærket pigment. fine øgon. gode proportioner. tilreklig udviklet brystkårg med passende benstamme. knappe vinkler bag. pels i udvikling.”

Det var ikke planen at stille i går. Det fordi, og som du kan læse nedenfor, at den pågældende dommer tidligere har kaldt Bylur “tyk”. Da jeg tilmeldte ham, tænkte jeg på en anden “Eva”, hvilket du også kan læse om nedenfor, og jeg glemte, at der godt kan være to svenske dommere med navnet “Eva". 

Tilbage i starten af september, tog vi endnu engang til Norge for at udstille på Norsk Kennelklubs internationale udstilling i Rogaland. Dommer Eva Nielsen gav Bylur denne kritik: “mask han, maskk hod, sto øre, utm pigm, f utry, typ vinkl, b kropp, sporrer, g benst, beste pels.”

Og jeg som troede jeg kunne norsk - og hvem ved, måske det blot er en naturlig sprogbarriere mellem en svensk dommer og en norsk ringsekretær… Jeg tænker der skal stå: “Maskulin han, maskulint hoved, store ører, udmærket pigment, fint udtryk. Typiske vinkler, bra krop, sporrer, gode benstammer, beste pels.” Alt i alt en kritik som blev vekslet til Excellent med CK (champion kvalitet), bedste championhan, bedste hanhund, CACIB (internationalt certifikat), BIR (Bedst i Racen) og NKK 125 års jubilæumscertifikat.

I august tog Bylur og jeg en miniferie i det svenske. Målet var at jagte et svensk certifikat. På trods af, at det ikke lykkedes, havde vi et par gode dage med knap 2.000 kilometers kørsel…

Den første dag, lørdag d. 12. august i Ronneby, stillede vi, for første gang, for dommer Eva Liljekvist Borg. Hun mærkede på Bylur, kiggede på mig, mærkede på ham igen og sagde så: “han er tjuk” eller hvad “han er for tykt” nu hedder på svensk. Jeg kiggede undrende på hende, Bylur er en af de islandske fårehunde i det danske som er i bedst form, og hun endte med at prikke mig i maven og sige “choppy” (buttet spå engelsk). Jeg kiggede endnu mere undrede på hende og udbrød “du er ikke rigtig klog”. Derfra følte jeg, at det gik lidt ned af bakke. Vi endte dog med Excellent, fik CK (champion kvalitet) og blev blev nr. 2 i klassen med reserve CERT og reserve nordisk certifikat. Kritikken lød: “Kraftig maskulin hane, grov skalle, välutfyllt nosparti, fint pigment, korrekt ¨ron och ögon, bra överlinje, välburen svans, kraftfull bröstkorg. For dagen i aningen gott hull, ute. front, tillräckliga vinklar, bra tasser, kraftig päls, rör sig trevligt.”

Efter ca. 4 timers kørsel nordpå i det svenske, stillede vi om søndagen hos Tino Pehar i Askersund. Han vurderede Bylur til Excellent med CK (Champion kvalitet) og gjorde ham til nummer 2 i championklassen og nr. 3 af de deltagende hanner med reserve cert. Kritikken lød: “5 years old, exc. proportions, masculine head with correct expression. Correct toppline, exc. tail, correct angulation in the front, moderate rear angulation, good side movement.”

En stor del af dagligdagen er gået med sportræning med gode venner og veninder. God og målrettet træning til trods, har vi endnu ikke lykkedes med at klare en førstepræmie i 40 timers 1.000 meter spor. Det er et +1.000 meter langt spor som er udlagt minimum 40 timer inden det skal udredes og er udlagt med maks. 1 deciliter blod - altså maks. 1 milliliter (ca. en dråbe) pr. meter.

I begge tilfælde fandt Bylur ret hurtigt anskudsstedet (startstedet) og gik også i den rigtige retning. Under den første prøve, havde det regnet op imod 40 millimeter døgnet inden og efter ca. 20 meter mistede Bylur interessen. Jeg tog ham tilbage til starten og fik ham igang igen. Efter tredje gang gik han hen og satte sig ved siden af dommeren og jeg besluttede at det ikke var vores dag.

Under den anden prøve, var Bylur ikke i tvivl om retningen, i starten. Vi kom dog hurtigt på glatis i et tæt birkekrat, hvor der stank af kronhjortebrunst. Her mistede jeg totalt orienteringen og vi endte med at få to tab. Når man får et tab på disse spor, er man typisk 35-50 meter fra sporet og man skal selv finde tilbage til sporet igen.

Efter en kort pause og nogle meget dybe indåndinger, gik vi igang igen. Vi fandt tilbage til der hvor det ”sidst gik godt”, og fik løst en god del af sporet. På et tidspunkt overser jeg at Bylur kort markerer et knæk, inden han går videre af noget frisk fært. Det kostede det sidste tab og vi måtte indkassere et “0”. Vi fik senere på dagen mulighed for at udrede resten af sporet - og havde jeg bare set Bylurs markering den første gang, havde vi helt sikkert kommet igennem.

På trods af “0-et” fik vi en fantastisk god kritik af dommeren. Specielt det faktum, at jeg 100% stoler på Bylur og lader ham arbejde, er noget dommerne [desværre] ser for sjældent. Nu er det blot op på hesten igen, mere træning og så afsted til endnu en prøve.

Når jeg læser det jeg har har skrevet til nu i denne artikel, bliver jeg helt forpustet. Det lyder som om, at vi kun har været til udstillinger og prøver og hele tiden stræber efter mere. Det gør vi ikke kun… Jeg stræber altid efter at gøre det bedste, men synes selv, at jeg husker at det skal være sjovt at gøre det, ligesom at der skal være plads til andre ting.

Der var f.eks. plads til ferie i det norske med Sunna og Bylur - og Eilifur. Eilifur er en hvalp efter Askja og Kátur som havde brug for et nyt hjem da hans fantastiske familie skulle skilles. Starten på ferien handlede mest om at få afleveret Eilifur til hans nye blivende familie i det norske. Derefter gik turen nordvest over til Gaustatoppen, som Sunna og Bylur tog med storm. Vi fortsatte vestover og endte i Stavanger hos Kari og Marit, hvor vi hyggede os med dem og deres hunde.

Vidste du, at jeg faktisk har omplaceret to hanhunde i sommeren 2023? Den ene er Eilifur (Naskur Eilifur Ljósi), som jeg har skrevet om tidligere. Den anden er Njord (Naskur Vikingur Njördur), hvis familie desværre også kom i en situation hvor de måtte have hjælp. Jeg har aldrig annonceret Njord til omplacering fordi jeg fra første sekund vidste, hvilken familie han skulle til. Han er et oldebarn efter Sindra (Kersins Sindra) og er kommet til den samme familie som gav Sindra de sidste - og måske de bedste - 6 år af hendes liv

Eilifur er givet til sin norske familie til eje, mens Njord er udstationeret hos sin. I begge tilfælde har der ikke været tale om betaling, hvilket er helt i overenstemmelse med de respektive familiers ønsker i forhold til en omplacering. Jeg har stor respekt for de to familiers beslutning i forhold til ønsket om at give hundene et nyt hjem, og jeg ser dem gerne som fremtidige hvalpekøbere hos mig igen.

Med kun knap to uger igen, kan jeg også afsløre at jeg efter udstillingen i Sandefjord d. 25. november fortsætter nordpå til Rendalen for at hente en ny hvalp - Dögg Vinadóttir - hos Rendalen Fjellridning. Dögg er datter af Vina (Naskur Fjalladís Vina) og hvis du har læst mine tidligere artikler vil du vide, at jeg, efter at have udstillet Vina i pinsen 2023, skrev, at jeg ville være interesseret i at få en hvalp fra hende. Vina er en af de mest fantastiske hunde jeg har avlet - og hun har det som blommen i et æg som gård- og hyrdehund hos Rendalen Fjellridning.

Jeg blev betroet hvervet med at finde en egnet hanhund til Vina. Et svært hverv synes jeg, ikke kun fordi Vina bor ca. 600 km’s kørsel + knap 4 timers sejlads nordpå… Jeg fik hjælp, heldigvis, og med en af Norges mest vidende personer om avl med islandske fårehunde som assistance, valgte vi Flóki Verndari som en passende partner for Vina. Flóki bor på Hitra - hvilket er yderligere 300 km’s kørsel (ca. 5 timer) nordvest for Vina. Heldigvis var det muligt, at få al logistikken i denne parring til at gå op. Resultatet blev 6 fantastiske hvalpe, 3 hanner og 3 tæver, som alle har fundet gode blivende hjem.

Flóki er en racetypisk gård- og hyrdehund med et formidabelt temperament. Han er senest udstillet på Norsk Kennelklubs internationale udstilling i Trondheim i juni 2023, hvor dommer Lilja Dora Halldorsdottir gjorde ham til BIR (bedst i racen - Excellent, CK, CACIB, BIR) med flg. kritik: “3 years. beautiful masculine male, of excl. breed type. strong masculine head, with a beautiful soft and smiling expression. excl. strong neck, flowing into well laid shoulders. excl. angulations front and rear. excl. spring of ribs. a really sturdy structure all over. with good bones. well set and carried tail. double dewclaws rear. typical free movements. excl. temperament.”

Både fysisk og genetisk er Vina og Flóki et godt match og jeg synes alle hvalpene, levede op til deres forældre da jeg besøgte dem efter de var fyldt 7 uger i slutningen af oktober. Jeg kunne have hentet Dögg allerede nu. Jeg vurderede dog, at hun ville have godt af en uge eller to ekstra med sin fantastiske mor og de andre voksne hunde ( en toller og to jämthunde) som også bor hos Rendalen Fjellridning. Samtidig får hun så mulighed for, at være “kosehund” hos familien og blive mere socialiseret på heste, køer og får, inden Bylur og jeg henter hende i forbindelse med Sandefjord udstillingen sidst i november 2023.

Billedet herunder er "Store Sten"; Norges 3. største sten, 16 meter høj og en vægt på ca. 12.500 tons.