Et kilo frækkert...

Visninger: 1128

Allerede i går, på 10. dagen, rundede Summardáin Þór Einfari Rúnarson et kilo. I dag viser vægten 1.117 gram, hvilket er 297% af fødselsvægten på 376 gram. I forhold til ""normalbilledet" ligger Þór i dag lidt over gennemsnittet. Læser man Birgitte Schjøths "Hvalpe på vej" stå der, at "Som en tommelfingerregel skal de [hvalpene] fordoble deres vægt den første uge og have tredoblet vægten, når de er to uger gamle."

Uanset race, gennemgår alle hunde de samme stadier fra nyfødt til voksen og senere gammel hund. Hastigheden af denne udvikling er forskellig racerne imellem og på trods af, at man ofte hører at små racer lever længere end store, foregår de små racers udvikling fra nyfødt til voksen, ofte i et væsentligt hurtigere tempo end for de store racer. 

Jeg mener det er vigtigt, at man sætter sig ind i udviklingstempoet for sin specifikke race, for på den måde, at få den bedste indsigt i hundens udvikling såvel fysisk som psykisk. Ikke alene giver denne viden mulighed for at sikre en sund udvikling fysisk og psykisk, den giver også værdigfuld viden om, hvordan man får det bedste ud af hunden under de forskellig stadier af dennes liv. 

De første par uger af hundens liv kaldes populært ”fødselsomstilling” og består primært af at die, sove og holde sig varm; noget der alt sammen bliver opfyldt gennem tæt kontakt med tæven. Det er gennem arbejdet med at finde tævens mælkekirtler, at hvalpene påbegynder deres træning i at finde føde.

Fødselsomstillingen efterfølges af en ”sanseudviklingsperiode”, hvor synet, hørelsen, tænder og balanceevnen udvikles. Hvalpene er på dette tidspunkt 2-3 uger gamle og det anbefales at opdrætteren allerede på dette tidspunkt begynder at håndtere hvalpene roligt og forsigtigt enkeltvis. Håndteringen der stimulerer hvalpene positivt, udsætter dem også for en lille smule stress og erfaringer viser, at hvalpe der er blevet udsat for denne form for positiv stress, bedre bliver i stand til at håndtere stress senere i livet.