Dejligt at være islandsk i Norge

Visninger: 114

Endnu engang er vi hjemvendt fra det norske med smil på læben. Denne gang fra den norske islandshundeklubs 30 års jubilæumstræf, som blev afholdt på 'Frya Leir' i den nordllige ende af Gudbrandsdalen. Arrangementet bestod af hygge, hundeaktiviteter og den årlige specialklub udstilling.

Jeg var så priviligeret at være blevet inviteret til at undervise i sporarbejde, noget som ca. halvdelen af træffets deltagende 2- og 4-benede deltog i. Det blev et praksisnært kursus, hvor vi kom igennem slæbe- og blodspor, samt principperne for mantrailing. Jeg har lovet den norske specialklub at lave to teoriarrangementer i sensommeren, hvor vi for alvor kan nørde med teorien bag sporarbejde. Information om dette vil blive annonceret på den norske klubs hjemmeside.

Jeg havde alle fire hunde med og vi fik tid til et par gode ture på Venabygdsfjeldet mellem aktiviteter og udstilling. Det er dejligt at se, at de to seniorer - Jarl på 14 1/2 år og Valkyrja på 11 1/2 år - stadig følger med; også selv om turen går op i 1.100 meters højde...

For ikke så længe siden, lavede jeg lidt udstillingstræning med Bylur. Her opdagede jeg, at Jarl fuldte nøje med og stadig formåede at vise sig som en væsentlig yngre udgave af sig selv. På trods af, at han blev kastreret i 2016 grundet celleforandringer i testiklerne, besluttede jeg at tilmelde ham til udstillingen. Norsk Kennelklub tillader udstilling af kastrerede hanhunde når kastrationen er sket af medicinske og/eller sygdomsmæssige grunde og udsteder en udstillingstilladelse (der skal medbringes udstillingen) mod fremsendelse af en veterinærerklæring. Vil du læse mere om dette, henvise til Norsk Kennelklubs udstillingsreglement, pkt. 3.7.

Jarl blev modtaget med biflad i ringen og det tog lidt tid for dommer Arne Foss at tro på, at Jarl faktisk er så gammel som jeg fortalte. Arne Foss gav Jarl flg. kritik: Snart 14,5 år. I meget god kondisjon. Ganske bra hode. Velbårne ører. Super poter. Enkle sporer bak på begge. Velkroppet , meget god hale. Bra pelsstruktur mtp. alder og årstid. Utm. sidebevegelser. Herlig temperament. All heder til eier."Jarl blev præmieret med Excellent og blev nr. 3 i sin klasse. Jeg var stolt da vi blev klappet ud af ringen.

Bylur blev også udstillet og opnåede en præmiering med Excellent for flg. kritik: "3 år. Bra størrelse og helhet. Maskulin. Både hund og handler beveger seg lett. Typ. øyne, bra ører, korrekt bitt. Norm. benstamme til størrelsen. Harmoniske vinkler, bra poter. To ganger doble sporer bak. ok halefeste. Ikke i full pels. Særdeles frie effektive sidebevegelser. Utm. steglengde, stabil bak, lidt løs fram. Meget stødig og trivelig temperament. Velvist." Her er også tale om en kritik som gør mig stolt, specielt formuleringen om vores lette bevægelser samt ordet "stødig" der betyder sikker/stabil er dejlig læsning.

Sunna deltog i indkaldsmatchen, som er indkald på tid. Sunna plejer at være meget fokuseret på mig og er en sprinter når det gælder om at løbe. Banen var overstrøet med godbidder og pølsestykker og da Sunna blev sluppet, havde hun kun fokus på det, og værdigede ikke mig et eneste blik. Da hun, endelig begyndte at bevæge sig, var det heldigvis i den rigtige retning hen mod mig. Vores tid rakte ikke til en podieplads og vi blev placeret midt i feltet.

Stort tillykke til konkurrencernes vindende hunde og stor tak til Norsk Islandshund Klubb for et vel arrangeret og vel gennemført jubilæumstræf. Vi glæder os allerede til næste år.