Askja har født 5 velskabte hvalpe

Visninger: 606

Askja fødte sine 5 hvalpe d. 19. april 2021. En længere opblokning endte uden egentlige veer og hvalpene blev forløst ved kejsersnit mandag morgen på Hinnerup Dyrehospital. Askja og hvalpene klarede det rigtig fint og Askja vænnede sig hurtigt til sin rolle som mor. I dag, 2 uger efter hvalpenes fødsel, har hun åbnet op for hvalpekassen og i morges vågnede jeg til synet af Askja og hvalpene inde i hvalpekassen sammen med Valkyrja, Bylur og Sunna.

De 5 hvalpe, 2 hunner og 3 hanner, har taget godt på fra første dag. Deres gennemsnitlige fødselsvægt var på 271 gram. I dag, 2 uger senere, er gennemsnitsvægten på lige over 1 kg og vægtforøgelsen siden fødslen er på gennemsnitligt 377%. Hvalpene har endnu ikke fået navne og det bliver først i løbet af den næste uges tid, at jeg begynder at lægge det puslespil.

Apropos navne, så synes jeg, at den nye "Navnebogen Islandske Heste" er en dårlig investering. Der er mange mærkelige tolkninger af islandske ord og navne - noget mine islandske (heste- og hunde-) venner er enige med mig i. En af mine egne hunde har ordet "Hraun" i sit navn. Hraun er det islandske ord for lava. I bogen henvises der til "naturen" og til "islandsk chokolade". Naturen er en henvisning i bogen som, når man blader tilbage, uden henvisning til sidetal, tolker hraun som værende "lavahede"... Og ja, der er et islandsk chokolademærke ved navn Hraun. De laver bl.a. "Goa Hraunbitar" - gode lavastykker... De har netop fået navnet Hraun fordi de skal ligne lava der flyder ud over landskabet.

Hvalpenes forældre er Askja (Sunnusteins Kötluaskja, DK01364/2019) og Kätur (DK14989/2014). Begge har HD status A, er øjenlyst "FRI" og mentalbeskrevet. Indavlskoefficient (5 generationer): 0,00