Rollen som hyrdehund

Visninger: 4144

{jcomments on}Siden de første bosættere kom til Island sidst i 800-tallet har hunde spillet en rolle som hyrde- og gårdhunde. Traditionelt set kan man sige, at den islandske fårehund har haft to arbejdsområder (ud over at holde familien varme om natten): gårdhunde- og hyrdehundeopgaver.  

Gårdhundeopgaverne har bestået i at holde får, kreaturer og heste borte fra indmarken, holde ravne væk fra lammene og give besked om fremmedes ankomst.

Hyrdehundeopgaverne er kommet til udtryk i forbindelse med samlingen af fårene forår og efterår, hvor de typisk er blevet sendt op i de svært tilgængelige områder, hvor menneskerne ikke har kunnet kommet op, endsige kunnet bevæge sig i samme trit som fårene. 

En efter nutiden, sandsynligvis, hård avlspolitik har gjort, at kun de dygtigste arbejdshunde har overlevet. Det vil sige, at kun hunde af god fysisk og mental karakter, med et godt temperament, har overlevet. Det er det instinkt, udviklet og forfinet i mere end 1.000 år, vi ser komme til udtryk i dag, f.eks. når en fugl skal jages bort fra matriklen, eller når der skal løses en opgave på agilitybanen.

Læs mere...

Genetik og pelsfarver

Visninger: 2857

Som opdrætter af islandske fårehunde bør an have 2 højt prioriterede mål: racens beståen og racens helbred. Artiklen i nedenstående PDF forklarer hvorfor bevarelsen af den genetiske variation er nødvendig for at kunne nå det ultimative mål: sikring af racens fremtid.

Opdræt og avl med islandske fårehunde - genetik og pelsfarver

Vi bør værdsætte og prioritere variation i racen. Et eksempel herpå er, at vi er yderst heldige stadig at have så mange forskellige farvevariationer i racen. Lad os alle arbejde sammen om at bevare den variation.

 

Racestandard

Visninger: 2897

Racestandarden er et grundlæggende værktøj for seriøse opdrættere og udvælgelsen af hunde i opdrætsøjemed bør altid tage udgangspunkt i dette dokument: Racestandard for islandsk fårehund.

Alle hunderacer har en racestandard, som er en beskrivelse af racens udseende, karaktertræk og oprindelig anvendelse. Racenstandarden for islandsk fårehund er registreret i FCI gennem den islandske kennelklub og den islandske specialklub for racen. Racebeskrivelsen er udarbejdet i Island, hvor også det juridiske tilhørsforhold naturligt er hjemmehørende.

Det betyder kort og godt, at den islandske kennelklub lader FCI varetage og administrere racebeskrivelsen, og at evt. ændringer skal udarbejdes og godkendes i Island inden de kan ændres og træde i kraft på verdensplan.