Sporhunden Sindra Valkyrja

Visninger: 1921

Det var med en vis spænding at jeg kørte til Dronninglund Storskov i Nordjylland for at deltage i Dansk Terrierklubs schweiss sporprøve. Valkyrja var tilmeldt en 20 timers 400 meter prøve. Altså et 400 meter spor der er udlagt mindst 20 timer inden det skal udredes. Den lange liggetid gør det til et svært spor at udrede. Dels grundet vind, vejr og temperaturforskelle og dels fordi at en del af skovens dyr muligvis har været i nærheden af sporet i løbet af natten.

Sporet var teknisk svært. Det lå i et stærkt kuperet område, der var flere terrænskift - fra granskov gennem løvskov til åbne områder - og der var en del vind. Det til trods gik prøven overbevisende godt. Den nøjagtige start på sporet er ikke kendt. I stedet anvises en "startboks" på 20 x 20 meter. Jeg forsøgte at lade Valkyrja afsøge området systematisk og efter ca. 5 minutter fandt hun startstedet og begyndte med det samme at følge sporet.

Der er godt træk i Valkyrja og vi går op af en bakke, mod vinden. Da vi er kommet over toppen drejer Valkyrja til højre, stadig insisterende og med et godt træk i linen. Jeg følger efter, ned af bakken, gennem et krat og ud på en sti. Valkyrja fortsætter over stien og begynder at gå op af en anden bakke. Efter en kort snusen til højre, fortsætter Valkyrja nogle meter opad. trækket bliver mindre og efter at have søgt lidt rundt, cirkler hun venstre om og vender tilbage nedad mod stien og det sted hvor hun kort snuste inden hun begyndte at gå opad.

Her tager hun færten op og bliver igen målrettet i sin søgen. Valkyrja udreder resten af sporet helt perfekt og jeg er både stolt og lettet da hun markerer skindet ved sporets slutning. Sammen med dommeren går der en hornblæser med et jagthorn og der blæses nu en fanfare for os. Dommeren overrækker os to friske granskud - et stort til Valkyrja og et mindre til mig. Jeg er både stolt, lettet og rørt. Jeg finder det svært at forstå, at Valkyrja har klaret en så svær prøve uden tab (fejl der trækker præmieringen ned).

Senere på dagen, da alle hunde har gået deres spor, samles alle deltagere til præmieoverrækkelse og uddeling af diplomer. Jeg er stolt da Valkyrjas og mit navn bliver råbt op. Da alle har modtaget deres præmiering og diplom, kåres dagens bedste hunde. Vi bliver igen råbt op og modtager prisen som dagens bedste hund (af 5 hunde) i klassen (400m/20t). Jeg er rørt da jeg får overrakt rosetten. Havde jeg spurgt i sporkredse om nogen ville tro på det - at en islandsk fårehund ville blive dagens bedste hund på 400m/20t - ville de fleste nok have rystet på hovedet og sagt, at det nok kun ville ske i mine drømme.

Det skete i virkeligheden. Ikke nok med at  Valkyrja er den første og eneste islandske fårehund i verden der har stillet op til en 20 timers DKK schweiss prøve. Hun er også den første og eneste med en førstepræmie i denne klasse. Nogle gange føler jeg stadig, at jeg er nødt til at knibe mig selv i armen...