Socialisering

Visninger: 3777

Kvinder, børn, mænd, voksne, unge, gamle, teenagere, babyer, skrig, skrål, lyse, mørke, råb, latter, religiøse klædedragter, uniformer, flagrende gevandter, barnevogne, løbehjul, skateboards, indkøbsvogne, kørestole, stokke, krykker, motionsløbere, cyklister, knallerter, motorcykler, trafik, biler, busser, lastbiler, fejemaskiner, skraldevogne, sneplove, ambulancer, brandbiler, politi, trafikstøj, dytten, bilalarmer, diverse tog, banegård, perron, elevatorer, gangbroer, busstation, stoppested, betontrapper, trætrapper, ståltrapper, metalriste, metalplader, flyvemaskiner, helikoptere, flyveture, lufthavne, transportkasse, bur, støvsuger, hårtørrer, plæneklipper, fyrværkeri, skud, gulvtæpper, trægulve, glatte gulve, skydedøre, butikker, hamren, saven, by, strand, land, park, skov, skoler, legepladser, træningspladser, besøg hos familie og venner, store hunde, små hunde, voksne hunde, hvalpe, katte, kaniner, heste…

Ovenstående ting er blot en del af den socialiserings- og miljøtræning som Sindra Valkyrja har gennemgået siden hun fløj med mig fra Island til Danmark sidst i januar måned 2011. Denne artikel fortæller mere om socialiserings- og miljøtræning på et generelt niveau.

Alle de positive påvirkninger som tingene, dyrene og personerne har givet Valkyrja, er det der danner hendes verdensbillede og det der gør, at hun senere i livet trygt kan færdes i den – for hunde – kaotiske tilstand og verden mennesket befinder sig i. Socialisering og miljøtræning skal ses fra hundens side og det er vigtigt at starte så tidligt i hundens liv som muligt, da det kun er i denne fase af hundens liv, at den er fuldstændig fordomsfri og åben hvad angår nye indtryk og påvirkninger.

Det betyder selvfølgelig ikke, at man starter med at tage en 2 ugers hvalp med på en tur i byen, eller at man udsætter en 8 ugers hvalp for langvarige og/eller ubehagelige påvirkninger. Det hele handler om,  at hunden som hvalp får mange positive oplevelser med de ting, dyr og mennesker, som den kan og vil blive udsat for senere i livet. Der er altså tale om en læringsmekanisme hvor hvalpen, gennem positive oplevelser, lærer at reagere mindre og mindre på alle disse ”dagligdagsting” og dermed kan slappe af og nyde sit hundeliv sammen med sin familie.

Socialiserings- og miljøtræningen skal tilpasses den enkelte hund og bør baseres på det du forventer at skulle bruge hunden til som voksen. Som udgangspunkt er det dog vigtigt at hvalpen er godt socialiseret og miljøtrænet i situationer som den jævnligt og formentligt vil komme ud for i fremtiden. Socialiserings- og miljøtræning starter dog længe inden du som hvalpekøber får overdraget hvalpen og det er opdrætterens ansvar at påbegynde denne allerede inden hvalpene flytter til deres blivende hjem i 8-10 ugers alderen.

Hvalpen flytter typisk til sit blivende hjem når den lige er blevet 8 uger gammel (lovgivningens minimumsalder) og hvalpen er på dette tidspunkt allerede i det stadie der kaldes ”3. del af socialiseringsfasen”.  Det betyder med andre ord, at 1. del, 2. del og starten af 3. del foregår inden hvalpen overhovedet bliver gammel nok til at flytte til sit blivende hjem og dermed påhviler det opdrætteren at sikre dette.

I Dansk Kennel Klubs pjece ”Min hund skal have hvalpe” står der bl.a.: ”Som opdrætter er det ikke nok at have valgt nogle gode forældredyr til sit kuld. Mens hvalpene er hos dig, skal de have den korrekte prægning og socialisering, så de lærer at blive trygge ved forskellige mennesker, ved andre hunde, ved lyde i den almindelige husholdning osv.” Så selv om du som hvalpekøber ikke har direkte indflydelse på opdrætterens arbejde, så bør du sikre dig at denne efterlever dette og gør vedkommende ikke det, anbefaler jeg helt klart at du finder din nye hvalp hos en anden opdrætter.

Selv når opdrætteren har gjort sit yderste, ligger der dog stadig et stort arbejde og venter, men som et gammelt ordsprog siger: ”godt begyndt er halvt fuldendt”…

Første del af socialiseringsfasen er når hvalpen er i 3-5 ugers alderen og svarer ude i naturen til den periode hvor hvalpen for første gange vil komme ud af hulen og møde andre individer i flokken. Hvalpene er nysgerrige og det er i denne periode at den første sociale adfærd indlæres.

Anden del af socialiseringsfasen er når hvalpen er 5-7 uger gammel og det er i denne periode at den, gennem leg og aktiviteter i hvalpeflokken, udbygger sine sociale færdigheder og lærer at løse konflikter og at undgå unødig aggressivitet.

Tredje del af socialiseringsfasen starter omkring 7 ugers alderen og varer til hvalpen er ca. 12 uger. I denne periode er hvalpen meget åben, nysgerrig og initiativrig. Den er med andre ord meget modtagelig for indlæring og det er i denne periode at de oplevelser hvalpen udsættes for, bliver til varige erindringsbilleder.

Et engelsk ordsprog siger ”first impressions lasts” og det er nøjagtigt det ser sker for hvalpe i denne periode. Det vil sige at hunden, når den senere i livet oplever en ting som den har oplevet i denne periode, vil reagere i forhold til det indtryk som denne allerførste påvirkning havde.

Var oplevelsen positiv og behagelig vil hunden reagere positivt og afslappet. Var situationen derimod negativ eller ubehagelig vil hunden blive bange eller utryg og reagere derefter. Dette kan også gøre sig gældende når og hvis hunden aldrig har oplevet den pågældende ting eller situation som hvalp.

Herunder kan du hente en kopi af mit afkrydsningsskema til inspiration for din egen socialisering. Har du ideer og input til ting du synes jeg skal tilføje, så lad mig det endeligt vide. Du henter skemaet her: socialiseringsskema. Husk, skemaet er ment som inspiration. Det er ikke tænkt sådan at den enkelte hvalp skal nå alle ting, og det er bestemt ikke tænkt som en konkurrence mellem jævnaldrende hvalpe.