Alsidige arbejds- og familiehunde

-
Visninger: 2621
Siden de første bosættere kom til Island sidst i 800-tallet har hunde spillet en rolle som hyrde- og gårdhunde. Traditionelt set kan man sige, at den islandske fårehund har haft to arbejdsområder (ud over at holde familien varme om natten): gårdhunde- og hyrdehundeopgaver. Gårdhundeopgaverne har bestået i at holde får, kreaturer og heste borte fra indmarken, holde ravne væk fra lammene og give besked om fremmedes ankomst. Hyrdehundeopgaverne er kommet til udtryk i forbindelse med samlingen af fårene forår og efterår, hvor de typisk er blevet sendt op i de svært tilgængelige områder, hvor menneskerne ikke har kunnet kommet op, endsige kunnet bevæge sig i samme trit som fårene.
Racestandarden beskriver den islandske fårehund som hårdfør, adræt og gøende. Dette samtidig med, at den også beskrives som nysgerrig, legelysten og uforfærdet. Egenskaber der har gjort, at den har formået at tilpasse sig de givne arbejdsopgaver og de omstændigheder hvorunder opgaverne skulle løses. Forårets og sommerens aktiviteter har bekræftet, at såvel de hunde jeg har, som de hunde jeg har opdrættet, er hunde hvor sundhed, mentalitet, eksteriør og arbejdsegenskaber går hånd i hånd. Hunde som gennem form, funktion og formål, danner grundlag for den alsidig arbejds- og familiehund der, gennem mere end tusind år, er brugt til utallige formål og opgaver.
Senest er Valkyrja præmieret med en førstepræmie på et traditionelt schweiss-spor, hvilket gør hende til den første islandske fårehund med denne præmiering. En flot bedrift der ikke bliver mindre når man tænker på, at hun i dagene op til sporprøven deltog i Islandsk Fårehundeklubs træf med ca. 150 andre hunde og også blev udstillet, præmieret med “Excellent” og blev fjerdevinder (af 12) i klassen. En klasse hun i øvrigt vandt i både 2015 og 2016.
Dommeren på den netop overståede udstilling er en af de mest kyndige personer indenfor islandsk fårehund som jeg kender. Det betød at jeg, også havde besluttet mig for at udstille Naskur der netop er blevet 13 år. Også han opnåede Excellent og blev andenvinder (af 3) i klassen. På trods af alderen bliver jeg stadig forbløffet over, hvor meget Naskur egentligt kan klare. Senest i juni, hvor han på en tur i de norske fjelde, ubesværet gik op til 17 km om dagen.
For Jarl sluttede udstillingskarrieren efter kastration i efteråret 2016. Denne var nødvendig efter at der var konstateret en svulst (seminomen) i den ene testikel. Jarls arbejdsvilje og -egenskaber fejler dog ikke noget og han har i år, 9 år gammel, gjort det fantastisk i rally. På Islandsk Fårehundeklubs træf opnåede han med 93 point at blive tredjevinder (af 11). Tidligere på året opnåede han med 97 point at blive andenvinder (af 9) og med 99 point at bliver fjerdevinder (af 28).
Ugen inden Islandsk Fårehundeklubs træf og den nævnte udstilling blev Vinka mentalbeskrevet. Hun er efter Valkyrja og Rúnar Fraidunn (NL) og gennemførte beskrivelsen med et flot resultat. Vinka er aldrig blevet udstillet, men jeg havde fået lov at låne hende nogle dage, så føromtalte dommer kunne give sin vurdering gennem udstillingskritikken. Vinka opnåede Very Good og blev bedømt som en stærkt bygget tæve, der stadig har brug for tid til at modne. Jeg håber at hun kommer til at indgå i avlen når hun bliver voksen.
Esja der også er en hvalp efter Valkyrja (og KappiNaskurson) blev også udstillet. I følge racestandarden er Esja for hvid og dommeren valgte at præmiere hende med Good. Det er dog ligegyldigt, for når man læser den fulde kritik, får man beskrevet en velbygget tæve, med fine proportioner og flotte bevægelser. Samtidig beskrives hun som en hund med et glad og livligt temperament. Jeg håber meget at Esja også kommer til at indgå i avl når hun bliver voksen. Farven kan man gøre noget ved gennem nøje udvælgelse af avlspartner - og det allerede i første generation.
På udstillingen deltog også Jarls søn Loki. Han opnåede præmieringen Excellent, blev førstevinder (af 7) og blev som den eneste hund i klassen tildelt CK (Champion Kvalitet). Efter udstillingen blev Loki hyrdeanlægsbeskrevet og viste her gode hyrdeegenskaber. Loki blev sidste år, sammen med sine kuldsøskende, mentalbeskrevet med et godt resultat.
I Norge er det også gået rigtig godt for Týr der er kuldbror til Esja. Han er, siden han blev ni måneder gammel, udstillet tre gange i juniorklassen og har opnået Excellent alle gange. Sidst i august blev han ovenikøbet BIR (Bedst i Racen) på en udstilling i Drammen. Allerede på Norsk Islandshundklubb's specialudstilling i juni, blev Týr præmieret som udstillingens bedste hvalp og jeg er sikker på, at vi kommer til at se meget mere til ham i fremtiden.
Ovenstående resultater gør mig både glad og stolt. Samtidig er det resultater og egenskaber der forpligter og som jeg skal holde mig for øje i mit fremtidige opdræt - med hjerne og hjerte.